Oscar Verhaar werd in Rotterdam geboren en zong als jongenssopraan van het Rotterdams Jongenskoor vele malen solo in binnen- en buitenland (onder meer in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Rusland en de VS). In 2012 sloot Oscar de masteropleiding zang Oude Muziek af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij studeerde bij Michael Chance, Jill Feldman, Lenie van den Heuvel en Peter Kooij. Daarnaast studeerde Oscar bij Lydia Vierlinger in Wenen en volgde hij masterclasses bij Ian Bostridge,  Carlos Mena, Deborah York, Eric Mentzel en Kees Boeke. In september 2014 was Oscar de enige mannelijke finalist van het Concours de Chant Baroque de Froville in Frankrijk. In 2010 won Oscar de eerste prijs van de Austria Barock Akademie. In het najaar van 2015 werd hij geselecteerd als een van de Classical Talents voor de BUMA Classical Convention en in 2017 werd Oscar geselecteerd als Laureaat van de Fondation Royaumont.

 

Al sinds 2002 treedt hij op als solist in het oratoriumrepertoire, met werken van onder anderen Monteverdi, Vivaldi, Bach en Händel, en werkt hij samen met barokorkesten als Florilegium Musicum, Accademia Amsterdam en Collegium Ad Mosam. In 2008 debuteerde Oscar op het Festival Oude Muziek Utrecht met een liedprogramma rond Constantijn Huygens in de Fabulous Fringe serie. Opera-ervaring deed hij op in Dido and Aeneas van Purcell, Venus and Adonis van John Blow en Abraham and Isaac van Benjamin Britten (Nederlands Kameropera Festival 2005). In oktober 2010 zong hij met veel succes bij Opera Studio Nederland in Monteverdi's Orfeo in de regie van Pierre Audi. In 2004-2005 soleerde Oscar onder leiding van de Vlaamse regisseur Guy Cassiers in de befaamde Proust-cyclus 'Op zoek naar de verloren tijd' door het RO-theater, onder meer in Amsterdam (Holland Festival), Berlijn (Berliner Festspiele), Brussel (Festival des Arts) en Wenen (Wiener Festwochen).

 

Oscar maakt vanaf de oprichting in 2009 ook deel uit van het Ascoli Ensemble, een gespecialiseerd vocaal ensemble voor middeleeuwse muziek, dat onder meer concerten gaf in Italië, New York en Boston. Daarnaast is hij de zanger van ensemble astrophil&stella waarmee hij renaissance muziek uitvoert.

 

In het voorjaar van 2014 werd een documentaire van 80 minuten over Oscars tijd op het conservatorium en de samenwerking met zijn vroegere leraar Geert van den Dungen uitgezonden door de NCRV. Deze documentaire, getiteld De  Stem van de Meester, werd geregisseerd door Hester Overmars. 

 

In de afgelopen periode soleerde Oscar bij de festivals Laus Polyphoniae Antwerpen, Early Music Festival Budapest en in Nederland bij de Operadagen Rotterdam en op Wonderfeel. In het voorjaar van 2014 verscheen voor het label Quintone zijn eerste solo-CD, met muziek van Constantijn Huygens en zijn Italiaanse tijdgenoten als Caccini, Kapsperger en Monteverdi. 

biografie

Bio

© 2019 Oscar Verhaar

  • Wix Facebook page