top of page

biografie

4_kopie.jpg

Oscar Verhaar begon zijn carrière als jongenssopraan en behaalde zijn masterdiploma Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium. Hier kreeg hij les van Michael Chance, Jill Feldman, Lenie van den Heuvel en Peter Kooij, die hem de fijne kneepjes van het vak bijbrachten. Oscar studeerde daarnaast muziekwetenschap in Utrecht en Wenen en volgde masterclasses bij docenten als Ian Bostridge, Carlos Mena en Kees Boeke. Oscar werd geselecteerd voor de Accademia Fundacío Cima van Jordi Savall, was laureaat van de Fondation Royaumont en in de afgelopen seizoenen Young Bach Fellow van de Nederlandse Bachvereniging. Door de jaren heen is Oscars stem natuurlijk rijper geworden, maar de glans van de jongenssopraan is nog altijd hoorbaar. Naast dit pure timbre, is de verstaanbaarheid van de tekst een belangrijk uitganspunt om de verhalen te vertellen zoals hij ze beleeft.

 

Oscar heeft zich gespecialiseerd in muziek uit de Middeleeuwen en de barok. Hij zingt echter ook regelmatig hedendaagse muziek, bijvoorbeeld de wereldpremière van de opera Humanoid, gecomponeerd door Leonard Evers. In het werken met vroege muziek zoekt Oscar verdieping in oude handschriften of boeken. Hij haalt er inspiratie uit om extra lagen aan zijn interpretatie te geven. Het onderzoeken opent wegen naar onbekend repertoire waar veel voor moet worden uitgezocht en kan zelfs veel nieuwe inzichten geven bij overbekende stukken. De afwisseling tussen de verschillende muziekstijlen en podia zorgt ervoor dat Oscars vocale, theatrale en intellectuele talenten afwisselend worden uitgedaagd en levert altijd motivatie om verder te ontwikkelen. Twee cd’s die recent verschenen laten het brede spectrum zien waarin Oscar zich beweegt. Met Ensemble Diskantores nam hij voor Hollandse Fragmenten middeleeuwse muziek op en met de Young Bach Fellows een cd met Bach-cantates. Eerder bracht Oscar de solo-cd Morte dolce uit en in april 2024 is de cd Freedom verschenen met oratoriumaria’s van G.F. Händel over vrijheid.

In het voorjaar van 2014 werd een documentaire van 80 minuten over Oscars tijd op het conservatorium en de samenwerking met zijn vroegere leraar Geert van den Dungen uitgezonden door de NCRV. Deze documentaire, getiteld De  Stem van de Meester, werd geregisseerd door Hester Overmars. 

Onlangs was Oscar te horen in de voorstelling Queen Mary, gebaseerd op muziek van Purcell, op het Festival Oude Muziek Utrecht en in Monteverdi’s l’Orfeo tijdens de Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. In het seizoen 23/24 toert Oscar door Nederland met twee voorstellingen: J.S. Bach - De Apocalyps van Opera2Day en Purcells Fairy Queen met BarokOpera Amsterdam. 

Voor Oscar is het zingen een levensmotor en een kracht die hem toegang geeft tot de diepste emoties, die hij nog heel lang op deze manier hoopt te voelen.

bottom of page