biografie

4_kopie.jpg

Oscar Verhaar (1987) werd in Rotterdam geboren en zong als jongenssopraan van het Rotterdams Jongenskoor vele malen solo in binnen- en buitenland (onder meer in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Rusland en de VS). In 2012 sloot Oscar de masteropleiding zang Oude Muziek af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij studeerde bij Michael Chance, Jill Feldman, Lenie van den Heuvel en Peter Kooij. Daarnaast studeerde Oscar bij Lydia Vierlinger in Wenen en volgde hij masterclasses bij Ian Bostridge,  Carlos Mena, Deborah York, Eric Mentzel en Kees Boeke. In september 2014 was Oscar de enige mannelijke finalist van het Concours de Chant Baroque de Froville in Frankrijk. In 2010 won Oscar de eerste prijs van de Austria Barock Akademie. In het najaar van 2015 werd hij geselecteerd als een van de Classical Talents voor de BUMA Classical Convention en in 2017 werd Oscar geselecteerd als Laureaat van de Fondation Royaumont. Dit seizoen is hij een van de Young Bach Fellows van de Nederlandse Bachvereniging.

Hoogtepunten voor 2021/2022 zijn een recital en cd-opnames met de Young Bach Fellows en de nieuwe opera J.S. Bach - Apocalyps met Opera2Day. Ook de voorstelling Queen Mary komt weer terug.

Al sinds 2002 treedt Oscar op als solist in het oratoriumrepertoire, met werken van onder anderen Monteverdi, Vivaldi, Bach en Händel. In 2008 debuteerde hij op het Festival Oude Muziek Utrecht met een liedprogramma rond Constantijn Huygens in de Fabulous Fringe serie. Daarnaast zingt Oscar regelmatig muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance met Ensemble Diskantores en astrophil&stella.

Ook op het operatoneel is Oscar elk seizoen te zien, zo zong hij rollen in Monteverdi's Orfeo (regie Pierre Audi), Dido and Aeneas, Fairy Queen en King Arthur van Purcell, Venus and Adonis van John Blow en Abraham and Isaac van Benjamin Britten. In seizoen 18/19 was Oscar onder andere te horen in het Zwitserse Bern, waar hij Händels Lotario zong en de wereldpremière van Humanoid van Leonard Evers.

In het voorjaar van 2014 werd een documentaire van 80 minuten over Oscars tijd op het conservatorium en de samenwerking met zijn vroegere leraar Geert van den Dungen uitgezonden door de NCRV. Deze documentaire, getiteld De  Stem van de Meester, werd geregisseerd door Hester Overmars. 

 

In de afgelopen periode soleerde Oscar bij de festivals Laus Polyphoniae Antwerpen, Early Music Festival Budapest en in Nederland bij de Operadagen Rotterdam en op Wonderfeel. In 2014 verscheen voor het label Quintone zijn eerste solo-CD, met muziek van Constantijn Huygens en zijn Italiaanse tijdgenoten als Caccini, Kapsperger en Monteverdi.